Keresés

"Kép a pajzson" időszaki kiállítás

KÉP A PAJZSON
Kiállítás a prímási gyűjtemények kincseiből
2010. szeptember 15-november 30.
A tárlat címe utal arra, hogy a címer eredetileg nem más, mint a pajzson alkalmazott kép, amelynek feladata az, hogy viselőjét messziről is jól láthatóan azonosítsa. A címerek nyolc évszázados sikerének titka is talán abban kereshető, hogy, miközben eredeti funkciójuknak is jól megfeleltek, olyan szimbólumként is szolgálhattak, amelyek viselőjük valamelyik tulajdonságát, cselekedetét vagy eszményét, valakihez való tartozását fejezték ki, vagyis több síkon értelmezhető jelképekké lettek.
A Keresztény Múzeumban nyílt kiállítás Magyarország talán legértékesebb műgyűjtemény-együttesének, az esztergomi egyházi gyűjteményeknek (Keresztény Múzeum, Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár, Főszékesegyházi Kincstár, Prímási- és Főkáptalani Levéltár, Érseki Simor Könyvtár) és a városi Balassa Bálint Múzeum az őrzésében lévő címeres emlékekből ad válogatást. A tárlat bemutatja a címerek tudományát és művészetét, a címereslevél elnyerésének folyamatát.
Változatos anyagon keresztül illusztrálja a címerek fennmaradását, válogatva középkori pecsétekből, régészeti emlékekből, kódexekből, ősnyomtatványokból, textiliákból, ruhákból, zászlókból, kelyhekből és más ötvöstárgyakból.
A kiállítás azt a célt szolgálja, hogy betekintést nyújtson a címerek világába, amely felé napjainkban is nagy figyelem irányul, és útmutatást kíván nyújtani mindazok számára, akik ez iránt a nagy múltú tudomány iránt érdeklődnek.