Keresés

Erdély ezeréves püspöksége

ERDÉLY EZERÉVES PÜSPÖKSÉGE
A gyulafehérvári Szent Mihály székesegyház és érseki palota kutatása és helyreállítása
régészeti kiállítás
2011. március 5- június 13.


Az erdélyi püspökséget feltehetőleg 1009 körül Szent István király alapította. Az egyházmegye és a székesegyház védőszentje Szent Mihály arkangyal. Az Árpádkor végéig 13 főesperességet számlált, a XIV. században már 606 plébániával rendelkezett. A püspökség székeskáptalana Erdély legfontosabb hiteleshelye volt. Legkorábbi hiteles oklevele 1231-ből ismert. 1566-tól a XVIII. század elejéig a püspöki széket nem töltötték be. Az erdélyi fejedelmek birtokává lett. 1715-től újra püspöki székhely.
A XII. század végén emelt székesegyház egy korábbi kisebb épület helyén áll. A román stílusú háromhajós, keresztházas bazilikát a tatárjárás utáni évtizedekben gótikus stílusú épület részekkel kiegészítve fejezték be. Az 1512-ben megépült Lázói-kápolna már a reneszánsz díszítőművészetet hordozza. A templomban található Hunyadi János, Szapolyai János, Izabella királyné és János Zsigmond síremléke. A püspöki sírboltban nyugszik Márton Áron (1896-1980) is.
A püspöki, majd egy időszakban fejedelmi, végül 1991 óta érseki palota első írásos említése 1287-ből való. A XV. századig folyamatosan újabb szárnyakkal bővítették. 1542 után a Budáról menekülő királyi család lelt otthonra falai közt. A fejedelemség időszakában épült többek között a ma is látható kapuzat. A XVIII. század elején visszatérő püspökség újabb átalakításokat végzett az épületeken.
Már a XIX. század közepétől a művészettörténeti, műemlékvédelmi érdeklődés középpontjába került a pompás székesegyház. Régészeti feltárások az 1900-as évek elejétől indultak meg a területen.
Az esztergomi kiállítás az 2000-2008 között Daniela Marcu Istrate által vezetett régészeti feltárás eredményeit mutatja be. Elsőként a gyulafehérvári millenniumi tárlaton 2009-ben, majd 2010-ben a Budapesti Történeti Múzeumban láthatta a közönség a föld mélyéből előkerült emlékek sorát.

Az időszakos kiállításhoz kapcsolódó aktuális ajánlatunkat ide kattintva érheti el


A kiállítás rendezői, a műtárgyak kölcsönzői:
Teleki László Alapítvány, Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség, Budapesti Történeti Múzeum, Keresztény Múzeum, Prímási Levéltár, Esztergom
Támogatók: Szülőföld Alap,Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Hieronymus Kulturális Egyesület, Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, Keresztény Múzeum Alapítvány