Keresés

A gyűjtemény története

Erdélyi Zsuzsanna Bálint Sándorral a hetvenes évek derekán vetette fel a népi vallásosság tárgyi emlékeinek összegyűjtésének szándékát. Tervéhez megnyerte Lékai László bíborost, aki támogatta a vallási néprajzi kutatást. Az Új Ember 1980. január 6-án megjelent számában a három fél- Lékai László, Bálint Sándor, Erdélyi Zsuzsanna – közösen kérték az ország lakosságát tárgyak felajánlására. A tárgyakat a nép adta szívvel-lélekkel, csodálatos levelek kíséretében. Több ezer darab gyűlt össze, a nyolcvanas években ebből rendeztek a bazilikában egy kiállítást. Aztán raktári anyagként Csipkerózsika álmát aludta, mígnem 1992-ben a Keresztény Múzeum gondozásába került. 2002-től Soós Sándor néprajzos muzeológus kezdte meg a gyűjtemény újbóli feldolgozását. Teljes munkaidőben 2013-től lett munkatársa a Keresztény Múzeumnak. A Főszékesegyházi Kincstárban három figyelem felkeltésnek szánt kiállítást rendezett a gyűjtemény anyagából, valamint több publikációt megjelentetett a témában.
Az utóbbi három évben a gyűjtemény teljes anyaga átkerült az esztergomi Szent Adalbert Központ épületébe, ahol módszeres fertőtlenítésen, részben restauráláson estek át a tárgyak.
2015. november 27 és 2016 január 10. között a pesti Vigadóban a Magyar Művészeti Akadémia népművészeti tagozatával együttműködve nagy sikerű bemutatkozó tárlaton láthatta a közönség.
2017. május 20-án a Szent Adalbert Központ II. emeletén megnyílt a gyűjtemény állandó kiállítása.